MAGYARORSZÁG

Magyarország a Kárpát-medencében található, népessége közel 10 millió fő. Több mint 1100 éve alapították és 2004 óta az Európai Unió egyik tagországa.

Az ország számos jól ismert feltalálót, tudóst, kutatót, zeneszerzőt és sportolót adott a világnak. Ezenkívül Magyarországon a legmagasabb az egy főre jutó Nobel-díj nyertesek száma.

Magyarország büszke arra, hogy összesítettben egyaránt 8. helyen áll az  olimpiai és a FINA vizes világbajnokságokon eddig megszerzett érmek számát illetően, miközben a vizes Európa-bajnokságokon az ötödik helyet foglalja el a sorban, annak ellenére, hogy méretét nézve a 108. a lakosságát figyelembe véve pedig a 84. legnagyobb ország a világon.

BUDAPEST

Budapest a fővárosa és egyben a legnagyobb városa is Magyarországnak. Népszerű európai nagyváros, amely rengeteg turistát vonz évről-évre. A világ legnagyobb termálvízrendszerével rendelkezik, illetve Budapest nevéhez fűződik az európai kontinens első metrója, ami több mint 120 évvel ezelőtt épült. A Budai Várhegy, a 700 éves Mátyás-templom, a Királyi Palota és a Halászbástya, a legszebb világörökségi helyszínek közé tartozik, ahonnan lenyűgöző panorámával tárul elénk a belváros és a Duna folyót átszelő megannyi híd, amelyek közül az egyik leghíresebb az elsőként épült Lánchíd, amely véglegesen összekapcsolta Budát és Pestet.

Budapest életében központi helyet foglal el a víz, egyrészről az ország legnagyobb folyója, a Duna osztja ketté a várost a dombos Budára és a sík Pestre. Másrészről Budapest termálvíz készlete is meghatározó tényező, így rengeteg termálfürdő – szám szerint 19 – és köztük számos klasszikus törökfürdő található a városban, amelyek vize egyedülálló összetétele és hőmérséklete miatt rengeteget látogatót csábít ide fürdőzni.

A város már számos vizes sportrendezvényt szervezett, például 1926-ban elsőként volt itt úszó, műugró, szinkronúszó és vízilabda Európa-bajnokság, amelyet később több kontinentális bajnokság követett (1958-ban, 2006-ban, 2010-ben 2014-ben és legutóbb 2021. májusában) majd 2017-ben a FINA Világbajnokságnak is Budapest (a nyíltvízi versenyeknek Balatonfüred) volt a házigazdája.

DUNA ARÉNA

Két év alatt, rekordgyorsasággal épült fel az új „budapesti csoda”, a Duna Aréna, amely a 17. FINA világbajnokság fő helyszíne volt. A komplexum két olimpiai méretű medencével rendelkezik, a versenymedence 3m mély, még a bemelegítő medence mélysége az igényeknek megfelelően állítható.

A 2017-es FINA világbajnokságon, ideiglenes, külső lelátók használatával a Duna Aréna több mint 12 000 nézőt tudott befogadni. A modern és minden igényt kielégítő komplexum az összes vízi sportág méltó otthona lett és számos rangos nemzetközi sportrendezvényt helyszíne lesz még a jövőben.

Annak ellenére, hogy 5000 állandó férőhellyel rendelkezik, bármikor, pár hónap alatt bővíthető, ha újabb nagy esemény házigazdája lesz a főváros.

A rendkívül sikeres 2017-es FINA Világbajnokságot követően, az épület átalakítása után a Duna Aréna további jó néhány nagy rendezvény helyszíne volt, így többek között a FINA Szinkronúszó Világkupa ötödik állomásának, a FINA Junior Szinkronúszó Világbajnokságnak, a FINA férfi Vízilabda Világliga Szuperdöntőjének, ill. 2019-ben a FINA Champions Swim Series eseménynek és a FINA Junior Úszó Világbajnokságnak.

A 2021-re halasztott tokiói Olimpiát megelőzően ebben a nagyszerű Arénában álltak rajthoz a legjobb európai vizes sportolók a 2021. májusában megtartott LEN Európa-bajnokságon.

A 2018-ban elsőként megtartott FINA Úszó Világkupa harmadjára tér vissza a Duna Arénába, várjuk Önöket 2021. október 7-9. között!